Seniortur til Auklandshamn

Elisabeth Hauge Bakke informerer turgjengen fra Stord


Onsdag 8. februar var Stord – Fitjar turlag sin Seniortur 2 lagt til Sveio-landet, nærmere bestemt ved Auklandshamn. Løypen var de omlag 5 km rundt Storavatnet, en tur som denne gruppen og hadde i oktober 2021.

19 spreke seniorarar i sin beste alder tok følge med turleder Svein A. Birkeland fra turlaget og ikkje minst den lokale kontakten Elisabeth Hauge Bakke. Alltid positiv når gruppen fra Stord spør om hun vil slå følge på turen og la gruppen benytte løen hennes som spisested etter endt tur. Men gjerne ikkje minst at hun kan fortelle den svært tragiske historien som utspandt seg her på Storavatnet i 1870.

En fin sommerdag, søndag, skulle egentlig 10 barn ro ut til en holme her. 1 gutt kom for sent til avgangen, så det ble 9. Den godt trutne båten tok inn vann, de klarte ikkje tømme den med øsekar og panikk oppsto. Så de endte med at 7 barn omkom, og kun 2 overlevde. Flere av de omkomne var søsken. Som nevnt var dette på en søndag og foreldrene var gått til kirke, og at de var et stykke unna, er kanskje en årsak til at det ble en slik tragedie.

Tekst og foto: Birk.